CNC Fräs

Länge har jag önskat mig en egen CNC fräs för fräsning av spryglar motorspant mm. Har kollat runt men färdiga maskiner känns inte stabila nog för aluminium fräsning och så är de inte gratis heller.

Jag satte igång bygget i slutet av 2008 då en kompis i Tjeckien skulle bygga en fräs också. Tänkte bygga en så billigt som det går, men man lyckas inte alltid 

Satte igång och leta grejer och material, inspiration kan man hitta på nätet då detta är en hobby för sig. Jag valde att satsa på en portal fräs som är enklast och ger bra arbetsyta. Enklast är det att bygga från alu profiler som är raka, lätta och rätt så styva. Lagringsystemet till fräsen som används i billigare maskiner består av stänger med lagrade hylsor, nackdelen är att stängerna fjädrar och sänker noggrannheten i maskinen. Linjärt lager är bättre, fick tag ta Hiwin 15mm styrningar från en kompis som räckte till Y och Z axeln. Till långa X-köpte jag biligaste styrningar från Rollco i Helsingborg. Man positionerar med hjälp av skruvar som finns i olika kvalitéer, trapets är hyfsad men kulskruv är bäst, fick 2 kortare skruvar från en kompis från en skrotad maskin. Två långa köptes in från Rollco. Jag har nu skruvar med stigning på 5mm/varv men med tanke på det jag vet nu hade 10mm stigning varit att föredra. Skruvarna styrs med hjälp av stegmotorer, för vår applikation duger motorer runt 2N NEMA 23 storlek, jag hittade lite starkare 3N motorer, starkare motorer ger möjlighet till högre hastighet i fräsen.

Fräsen styrs från vanlig PC via parallell porten med hjälp av CNC program, vi använder MACH 3 från Artsoft som är billig och i princip det enda programmet som kan jobba under Windows XP och nyare.

Så under hösten 2008 satte jag igång och ritade hela fräsen med utgångspunkt från det material jag fick tag på. Hade några alu. plåtar som jag lyckades få frästa hos en kompis och sen var det bara att skruva.

Mekaniken var nästan helt färdig rent mekaniskt i början av 2009, sen skulle det byggas flygplan och inspirationen tog slut. En kompis som har redan byggt en liknande maskin fick fart på mig, innan Jul 2009, så jag satte igång att skaffa elektronik .Stegmotorer styrs av stegmotordrivare som går att hitta från ca 200kr, jag gick på rekommendation från min kompis och köpte GECO-drive drivare som ska ge högre hastighet vid samma effekt och svala motorer jämfört med billiga drivare, i hans fall kunde han öka hastigheten 4x med samma utrustning i övrigt. Geco 202  kan ta upp till 80V och 7A , hög spänning ger också högre hastighet i fräsen . Elektroniken byggde jag in i ett gammalt datorchassi , jag behöll nätaggregatet för 12 och 5V och satte in ytterligare 2st nätaggregat på 40V/10A för drivning av stegmotorer.

Från början skulle jag använda billig spindel från en överhandfräs, men sådana låter som fan, när jag återupptog bygget började jag leta efter ett bättre alternativ, letandet slutade på Ebay jag hittade en 2,2kw spindel , vattenkyld med inverterstyrning, spindeln som varvar 8000-24000 rpm och är extremt tyst , trevligt när man ska vara i samma rum när man kör med fräsen. Vattenkylningen löstes med vattenkylare till PC CPU.

Så nu har vi en färdig maskin som klarar fräsa i god fart, den går med max 5m/min. Så behöver du fräsa spant , roderhorn , motorspant mm, hör av dig så löser vi det . Helst vill jag ha filar i DXF format , kan du inte rita så sänd en handritat ritning med mått så fixar vi det själva.

Här kommer lite bilder på härlighen.