DB-5 från Windrider

Har valt att testa BD-5 från Windrider , har en förkärlek för udda kärror. Valde EPP varianten då den tål en del stryk. Ville ha max fart och BD-5 är en tjockis så jag valde skjutande propp istället för fläkt, för den ger mig mera dragkraft.

Konfigurationen blev:

  • MEGA 22/20/2E
  • Prop APC 7x4 glöd, den ger mest drag/fart av allt jag testat
  • TMM Z-Line 8018 fartreglage med ´Black BOX
  • Hitec HS-5085 servo till höjden och Hitec HS5065MG till skev.
  • Hyperyon 5s 2600 35C ack.
  • JETI 5 kanals 2,4Ghz mottagare

Eftersom det ska gå som fan började jag med att förstärka vinge och stabbe med kolfiber pinnar som vanligt. Kärran är i EPP så den limmas med CA men den är gjuten i form och ytan som ska limmas måste slipas innan limmet fäster.

Limmade en papptub ca 15cm lång i fläktuneln.

Gjorde ett tvådelad motorfäste så motorns vinkel kan ställas in , det ska vara rätt bra vinklad uppåt!!

Fästet skruvat i botten , i modellen sitter det med längre skuv så vinkel kan ställas separat.

Motorn på plats.

här ser du hur kraftigt motorn lutar uppåt efter utprovning. det går att flyga med motorn rakt bakåt men vid gaspådrag dyker kärran kraftigt.

Förstärkningar

Här syns förstärkningar i stabben , samma finns på ovansidan, roderhornet sitter med genomgående kolfiber pinnar 2mm , de korta mitt på bilden. Bytte ut gånjärnen då jag inte tror att dom hade suttit kvar , limmade dit kolfiber rör och i den limmade jag Robart medium pinngånjärn. Utslag på höjden så mycket det går, expo ca 30%.

Roderhornet är utbytt till ett i kolfiber och längre använder kullik. Flyttade höjdrodesrvot ca 10 framåt så att jag kunde klämma dit större servo. Hitec HS 5085MG.

Här ser du förstärkningar i vingen , över och undersidan är samma, använde 1,5mm kolfiber stång. De är ca 75cm långa. Skevroder är utbytta mot balsaskevroder , tejpgångjärn. Undersidan tejpade jag med glasfiber tejp som medföljer. Servo Hyperion Atlas DS11, Hitec HS65 passar också. Bytte ut roderhornen till det vi har till våga epp käror , de är korta så servoarmen är kort.

Utslag ca 10mm ner 15mm upp 40% expo.

Lite bilder hur den blev.

Dekoren är tejpad med packtejp, massor av dekaler får det att gå fortare så klart